Vorige week was voor onze eerstejaarsstudenten een keuzeweek ingepland. De keuzeweek is een nieuw onderdeel van ons nieuwe programma. Bedoeling van de keuzeweek is om studenten te inspireren en te ondersteunen. De ondersteuning bestond deze keer uit bijeenkomsten verzorgd door Nederlands op het gebied van spelling.
De inspiratie stond dit keer in het teken van Kunst en Cultuur. In deze week konden studenten kiezen uit verschillende workshops die tot een presentatie zouden leiden. De onderdelen waaruit de student kon kiezen was Muziek, Beeldende Vorming, Improvisatie, Teksttheater en Film.
Het onderdeel film heb ik verzorgd. Het was voor ons wel bijzonder omdat dit de eerste keer was dat we met digitale video aan de slag konden op de opleiding. Een lokaal hebben we hier speciaal voor aangepast. In dit computerlokaal zijn in de computers firewirekaarten geplaatst, firewirekabels aangesloten en is het geheugen verdubbeld.
De workshop bestond uit twee bijeenkomsten waarin we de globaal de stappen hebben gevolgd van de webvideo zoals die door Kennisnet is opgezet.
De bedoeling was om een filmpje te maken zonder budget maar wel met een miljoenenpubliek. Concreet hield dit in dat het filmpje van de studenten op YouTube gezet zou worden.
De eerste bijeenkomst hebben filmpjes bekeken die te vinden zijn op YouTube, hebben de studenten hun eigen scenario geschreven en zijn gaan filmen. De tweede dag hebben de studenten hun filmpjes gemonteerd. Hiervoor gebruikten we het progamma Ulead. We hebben de Nederlandse versie gebruikt. Dit is versie 8. Het is een redelijk toegankelijk progamma. Van te voren had ik al wel gewaarschuwd om het zo simpel mogelijk te houden wat betreft monteren. Dus niet teveel shots omdat dit nogal wat tijd in beslag zou nemen. Dit bleek toch lastig. Een groep moest daarom nog tot na zes uur doorgaan om het allemaal af te krijgen terwijl de bijeenkomst toch echt om 3 uur was afgelopen.
De filmpjes hebben we opgeslagen in twee formaten: AVI-formaat voor het afspelen op een groot scherm en als WMV om het te uploaden naar YouTube. De filmpjes willen we ook nog uploaden naar de videoserver van SURFNet omdat we hier ook nog geen ervaringen mee hebben. In de komende tijd zullen we deze zeker gaan gebruiken. Hieronder de filmpjes zoals ze door de studenten zijn gemaakt en op YouTube zijn geplaatst.